2012. február 15., szerda

Közmeghallgatás, 2012.02.15., részlet


Haszilló Ferenc, polgármester:
(00:20:30-00:22:47)


"Akkor a költségvetésben van egy fontos rész, amiben döntött a képviselő-testület, csak annyi, hogy 1996 óta működik egy helytörténeti gyűjtemény Kecelen, és ezt még az elődömék indították el, és hát szerintem most már 15 év óta igazából olyan óriási változások ebben az anyagban nem voltak[1], és a testület többsége, 9-ből 6-an azt szavazták, hogy legyen ez most önkormányzati szakfeladatot ellátó rész, ellátó múzeum, és hát… nem múzeum, hanem helytörténeti gyűjtemény. És itt egy alkalmazottat fogunk fölvenni, aki leltárt fog készíteni, és azért léptünk itt most már, mert kellett ebben lépni úgy látom, eléggé húzódott ez a dolog[2], hogy úgyis azt mondják, hogy nem történik semmi, hogy az Iván Laci bácsi, szegény, aki posztumusz díszpolgár, aki meghalt, annak van egy kiváló gyűjteménye, ugyanígy a Koszta Sanyi bácsinak is, és ezeket a gyűjteményeket nem szerettük volna, hogyha akár elviszik Kecskemétre vagy Kiskunhalasra[3], és természetesen, hogyha ilyen lehetőséget adunk a keceli hagyatékok megmentésére ezt ingyen bérmentve ezek a családok odaadják, és ennek a leltározása, ennek a felmérését szeretnénk a következő évben ellátni, és az igazgató asszony, Fenyvesi Bernadett hozott be egy költségvetést ezzel kapcsolatban, amelyet a testület elfogadott, amelyet a Lajosékkal, a Borbényi Lajos adott meg, és tehát itt szakfeladatként fog működni a múzeum, remélem, hogy rendezvényeket is tartanak, remélem, hogy ötletek is lesznek[4], itt sok olyan gondolat felmerült már, hogy feldobjuk-e ezt, hogy valamit csináljunk, és egy év múlva ezt átvizsgáljuk ezt a dolgot, és remélem, hogy jól fog működni."

[1] Ez igaz? És ha igaz, akkor volt arra meghatározott és kiadott központi stratégia, hogy milyen változások kellenének?

[2] Azért húzódott el a dolog, mert az eddigi képviselő-testület nem látta indokoltnak ezt a változtatást.

[3] Mi alapján állítja ezt a polgármester úr? Ki mondta, hogy elviszi Kecskemétre vagy Kiskunhalasra  gyűjteményét? És ha mondta, miért mondta? Személyes okok miatt? Mégis mekkora értékű gyűjteményről van szó? Ez az indok megalapozatlan és nevetséges.  
Tudomásom szerint Iván László életében kapta meg a díszpolgári címet, akkor mitől posztumusz?

[4] Még nincsenek ötletek? Nem a váltás előtt illett volna előállni az ötletekkel? Ha nem voltak konkrét ötletek, akkor vajon mi alapján mondott igent a képviselő-testület a váltásra?

Hatvani Gáborné Marika:
(1:38:44-1:40:19)
"Elnézést, hogy megint szót kérek, és nem csak a magam nevében, hanem többen megszólítottak, megkérdezték, hogy tudom-e arra a választ, hogy a Bettitől miért lett elvéve a múzeum? Én megmondtam őszintén, nem voltam itt a testületin, tehát halvány fogalmam nincs, hogy mi történt, hogy történt, de a Bettiék a stábjával együtt nagyon szorgalmasan dolgoznak és nagyon jó munkát végeztek, és a múzeumban voltak rendezvények, múzeumkerti esték, tehát nem kell sorolni, mert aki itt él az tudja, és nem tudjuk, hogy mi az oka, hogy a Bettitől ez el lett véve, mert én úgy gondolom, hogy ha eddig belefért a munkájukba, akkor ezután is belefér, de most már megtudtam azt is, hogy ki kerül a helyére, vagy ki lett javasolva, de nem tudtam eddig, hogy ki lett javasolva. De én megkérdőjelezem azt -lehet, hogy ezért megköveznek-, hogy egyáltalán akit oda fölvettünk, annak van-e erre szakképesítése? Vagy megvan-e hozzá a bizonyítványa?[5]

[5] Erre a kérdésre senki nem  adott választ !!!

(Haszilló Ferenc, polgármester: "Még nincs fölvéve senki. Még nincs szerződés írva…")

…Egy pillanat hadd fejezzem be, utána a választ úgyis… mert erre nem csak én vagyok kíváncsi…
Hogy egyáltalán ugye a plusz pénz… és mindig arról van szó, hogy takarékoskodjunk. Most erre még plusz kiadni pénzeket. Örültünk, meg az is nagy vita volt, mikor az egyházi iskolát… hogy legyen-e vagy ne legyen, hát az nagyon nagy port kavart. Én úgy érzem legalábbis, hogy jól döntött akkor a testület, én szeretném, ha ebben is jó döntést hozna a testület."


Haszilló Ferenc, polgármester:
"Jó. Akkor inkább először csak megkérdezem a Kiss Csabát és utána én kiegészítem ezeket a gondolatokat. Köszönöm, hogy felvetetted, mert… akkor beszéljünk róla! Tessék Csaba!"


Kiss Csaba, éremgyűjtő:
(1:40:32-1:43:22)

"Jó napot kívánok, üdvözlök mindenkit!
Ez a múzeum kérdés ez egy magánkezdeményezésre indult be. Ez valójában úgy indult, hogy nagy horderejű és terjedelmű, Kecellel, kizárólag Kecellel kapcsolatos magángyűjtemények, mondhatom azt, hogy kerültek előtérbe, amiknek az elhelyezése kérdőjeles volt, ugyanis itt a tulajdonosok vagy mondhatom úgy, hogy akár az örökösök is más városoknak, Kecskemétnek, Kiskunhalasnak szerették volna felajánlani, egyéb régmúltból szerzett sérelmeik miatt ezeket a hagyatékokat.[6]
Én megkerestem Kecel város vezetését és a segítségét kértem abban, hogy ezeket a Kecellel kapcsolatos tárgyakat, levéltári kutatásokat, amik irgalmatlan mennyiséget képviselnek, hogy ezeknek az itt tartására vagy itt tartásában kértem a városvezetés segítségét. Na most az esetleges adományozóknak a fő feltétele ezekkel az adományokkal kapcsolatban az volt elsősorban, hogy ezek a tárgyak megfelelő módon legyenek kezelve, szakember kezelje őket, olyan, aki akár a levéltári kutatási munkában, akár a történelmi, tehát a történész végzettséggel kapcsolatban teljes mértékben a helyén van. Tehát én azt gondolom, hogy mindamellett, hogy a képviselőket és a polgármester urat is tájékoztattam, és volt olyan képviselő is, aki személyesen is fölmérte ezeket az adományokat[7]… mondhatom azt, hogy itt nem kis dolgokról van szó, Kecel életében nem kis dolgokról van szó, a legnagyobb balgaság lenne ezeket hagyni elveszni, más múzeumoknak az ékévé tenni, miközben ez mi is megtehetnénk. Ezeket az adományokat teljesen ingyen a rendelkezésünkre bocsátanák, a város rendelkezésére bocsátanák az adományozók, és én azt gondolom, hogy a kérésük az, hogy egy független szakember[8] által irányított intézmény keretei közé legyenek berakva. Én azt gondolom, hogy nem túl nagy kérés azokkal szemben, akik az általuk évek alatt összegyűjtött dolgokat fölajánlanák ingyen és bérmentve a város részére."

[6] Tudjuk, hogy kik  ezek a tulajdonosok/örökösök, és hogy mik ezek a sérelmek? Vagy megint csak dobálózunk szavakkal? 

[7] Ki volt ez a képviselő? Miért olyan titkos a „felmérés” eredménye? Honnan tudjuk, hogy az új rendszerben mekkora érték-mennyiséggel fog gazdagodni a múzeumunk? Vagy legyen elég annyi,  hogy „nem kis dolgokról van szó”?   

[8] „Független szakember”? Miről beszélünk?! Mitől és kitől független az alkalmazandó szakember? 

Haszilló Ferenc, polgármester:
(1:43:25-1:44:05)
"Én annyit szeretnék hozzáfűzni, hogy a Bettitől, hogy tehát ez a szó, hogy „el lett véve”… a Bettivel beszéltük, hogy ugyanazok a rendezvények, hogy minden ugyanúgy működjön, ő adjon egy rendezvénytervet, éves tervet szépen ugyanúgy megy a 18 évesek köszöntése, a sütések, a meggyfesztivál[9], ugyanúgy igénybe veszi a könyvtár ezt a területet, itt kimondottan a múzeummal kapcsolatos döntés lett így, hogy valaki szakember készítsen egy leltárt, és azt kérték például az Ivánék, hogy ha lehet, akkor ezt egy független ember készítse el. Erről szólt a történet Csaba, nem? Tehát itt nincs kivéve a Betti. Ugyanúgy használ mindent. Magát a múzeumot szakember csinálja."

[9] Véleményem szerint ez csupán elvi felvetés, mely a gyakorlatban működésképtelen. (De szerintem ezt  a polgármester úr jobban tudja, mint én.) Vagyis attól tartok, hogy nem csak pénzt és egy tisztességes vezetőt egy odaszánt csapattal, hanem néhány egyedülállóan színes rendezvényt is elveszít kisvárosunk ezzel a döntéssel. A múzeum nem része a Művelődési Háznak, ha jól értelmezem, akkor a kuli munkát végezze el továbbra is a Művelődési Ház. A szakember mit csinál?

Kiss Csaba, éremgyűjtő:
"Itt nem csak az Ivánékról van szó. Én azt gondolom, hogy minden adományozóval szemben az a tisztességes[10], ha egy szakembert[11] állítunk ennek az ügynek az élére."

[10] Tehát eddig tisztességtelenek voltunk és tisztességtelen emberek dolgoztak a múzeumban, ha jól értelmezem. Ha gyűjtöm a madártojásokat, ornitológus szakember leszek? Kiss Csaba mióta állít másokkal együtt ennek az ügynek élére „szakembert”?

[11] Annyiszor elhangzik ez a „szakember” szó... Kíváncsi lennék, hogy mitől nevezhetjük Benyák urat szakembernek? Milyen diplomája van? Helyesebben… milyen iskolát végzett el? Pályázat nem lett kiírva? Muzeológus, ha már minden áron szakember kell? Talán politikai alku eredménye az állítólagos szakember?

Haszilló Ferenc, polgármester:
(1:44:16-1:44:50)
"Azt is elmondtam az elmúlt testületi ülésen, amikor így döntöttünk, hogy ha ez nem úgy működik ahogy kéne, tehát tényleg nem lesz pozitív változás, akkor én leszek az az első ember, aki azt mondom, hogy változtassunk rajta. De viszont, de viszont nem tudom, hogy miért olyan nagy felháborodást keltő dolog az, hogy ha valaki lehetőséget kap, és bebizonyíthatja azt, hogy ő is értékes[12], és jót akar tenni a városnak, és ért hozzá?
Tessék! Józsi parancsolj!"

[12] Benyák úron kívül még elég sokan szeretnék bebizonyítani ezt. Ehhez viszont nem feltétlenül szükséges múzeumvezetői poszt, elegendő csupán a tisztességes élet is. Szerződés nincs aláírva, de a polgármester már tudja ki az „értékes” ember.

dr. Beke József, képviselő:
(1:44:52-1:50:00
"Beke József vagyok, egy pár szóval ehhez a témához én is szeretnék hozzászólni, mert a Csabával mi kezdettől fogva ebben a dologban egyeztettünk, beszélgettünk erről. Én azt gondolom, hogy ebben az ügyben a legnagyobb baj az, hogy emberek megindították a hadoszlopaikat, mielőtt mindent tudtak volna erről az egész dologról. Visszamennék picit talán a kezdetekhez. Ugye valamikor, nem tudom, melyik évben lehet, hogy valaki meg tudja mondani, megalakult a múzeum, ami ugye nevében múzeum, egyébként jogállása szerint meg valami más megnevezést kaphat. Na most amikor ez létrejött, ugye az akkori helyi médiában megjelent a felhívás, hogy akinek olyan gyűjteménye, tárgya, bármilyen régi időkből származó emléke van, ami megőrzésre érdemes, kiállításra érdemes, az odaajándékozhatja a múzeumnak. Nagyon sok gyűjtemény, dokumentum, egyéb be is került ebbe a múzeumba, tehát hangsúlyoznám, régi időkről van szó, és az idők során egy része úgy tűnt, hogy eltűnt onnan. Számos felelőse volt a múzeumnak. Tehát végképp nem a Fenyvesi Bernadett felelősségét akarta senki ezzel mondani, meg nem is mi találtuk ki ezt a bizonyos eltűnést, ugyan nem lett ez leellenőrizve, de valakik úgy tapasztalták, hogy az általuk adományozott dolgok már nem föllelhetők a múzeumban[13]. Ez ugye szépen elszivárgott a köztudatban, és azok a gyűjtők, gyűjtemények tulajdonosai, esetleges potenciális fölajánlók, akik ugye átadnák szívesen, ezek részéről jött egy olyan igény, hogy legyen ennek a bizonyos közgyűjteménynek egy kuratóriuma, vagy egy olyan felelős testület, aki az adományozott anyagot átveszi, leltározza, dokumentálja és a továbbiakban kezeli. A beszélgetések során az is szóba került, hogy ugye a keceli monográfia, ami egy európai hírű helytörténeti munka, ez valamikor a 70-es években lezárult, és adott esetben akár folytatni is lehetne ezt a történelem folyamot, de nyilván ugye annak idején, a pártállami időkben össze lehetett központi szóval egy olyan stábot állítani, akik ezt megcsinálták. Senki előtt nem kétséges gondolom, hogy iszonyatos munka, és ami ezzel jár iszonyatos költség egy ilyen anyagnak az összeállítása, gondozása, esetleg kiadása. Tehát ez is szóba került, hogy esetleg ezt is lehetne folytatni[14], ugye az anyag rendelkezésre áll, amit az Iván Laci bácsi és más gyűjtők összegyűjtöttek, rendszereztek, de ezt akkor is fel kell dolgozni. Ehhez kellett találni egy lehetőleg keceli olyan személyt, akinek erre képesítése, és ilyen munka végzésében gyakorlata van. Tehát ezek voltak azok az előzmények amiknek a talaján eljutottunk idáig. És ugye jött ez a bizonyos igény, hogy legyen valamilyen önálló intézmény[15], nyilván azt már a pénzügyeseknek kell végiggondolni, áttanulmányozni, hogy milyen formában valósítható meg ez. Na most ez is elkezdődött. Na most hogy valakik a műv.ház vezetője ellenni személyes támadásnak vették ezt a dolgot, ezt sajnálom, mert végképp nem volt sem ilyen szándék, sem ebbe az irányba való cselekedet, tehát csak azt szeretnénk, illetve szeretnék az adományozók, meg mi, akik támogatjuk ezt a dolgot, akik lokálpatriótának érezzük magunkat, és fontos nekünk az, hogy a keceli múlt emlékeit, dokumentumait megőrizzük, esetleg feldolgozzuk, ebből kihozzunk valamilyen kiadványt, tehát ez a fontos nekünk, ennek szeretnénk megtalálni a megfelelő módját, és ez az egész történet erről szólt addig, amíg valakik ki nem bogozták, hogy ki a jelölt, és ez a jelölt politikailag vagy az ő szájuk íze szerint nem alkalmas arra, vagy nem juthat pozícióba. Sajnálom ezt, tehát itt színtisztán, mindenféle pártérdektől függetlenül csak olyan valakit szerettünk volna találni, aki ezt tudja csinálni ezt a munkát, illetve olyan szervezeti formát, ami a potenciális adományozók igényinek megfelel. Erről van szó. Ebből lett egy nagy kalamajka… sajnálom.[16]
Köszönöm szépen a figyelmet."

[13] Ha nem ellenőrizték le, akkor milyen alapon hoznak fel egyáltalán egy ilyen súlyos vádat?! Nem beszélve arról, hogy először az igazgató asszony becsületét próbálták bemocskolni… s az nem félreértés volt, hanem szándékos mellébeszélés, hogy mindenki úgy értse, ahogy akarja. Véleményem szerint ilyen esetben egy „bocsi” nem elég.
Mellesleg ha utánajártak volna, hogy pontosan mi történt a múzeum "eltűnt értékeivel", akkor minden bizonnyal nehezebb lett volna felbujtható, részinformációval rendelkező személyeket találni. Tehát ez is a sötét koncepció része.

[14] És fogják folytatni? Mi a következő lépés? Megint nincsenek konkrétumok!

[15] Az előzőleg felsorolt tervek egyikének sem alapfeltétele az, hogy a múzeum önálló intézmény legyen!

[16] Beke József úr józan ember hírében áll, de most valaki nagyon félrevezette. Aki elhiszi azt, hogy egy ilyen –vezetői posztra első  ránézésre is alkalmatlan– társaságot mindenféle politikai és egyéb érdektől mentesen állítanak a frontra, arról legjobb esetben is azt kell feltételeznünk, hogy annyira jóhiszemű, hogy már szinte naiv.

Haszilló Ferenc, polgármester:
"Köszönöm szépen. Józsival teljesen egyetértek. Tehát ne értsétek félre ezt a témát! Ez abszolút nem az igazgatóasszony felé való támadás vagy ilyesmi. Ugyanúgy együtt akarunk dolgozni ott, ahogy eddig is volt, tehát nincs itt ilyen semmi probléma."

Hatvani Gáborné Marika:
"Ennek nagyon örülök, de a pénzkérdés még mindig…"

Haszilló Ferenc, polgármester:
(1:50:20-1:54:06)
"Jó, pénzt mondom. Csak egy pillanat Tamás, és adom neked a szót.
Tehát ha már akkor nyilvános, nyilvános. Az igazgató asszony hozta be a költségvetést, amit megszavaztunk.[17] Akkor is kérdezné mindenki, hogyha mondjuk az igazgató asszony csinálná ezt az egészet tovább? Akkor is megkérdeznék? Biztos? Jó! Rendben van. Oké. Mert itt van egy 122 ezer Ft-os múzeumi közművelődési szakember bruttó fizetése, tehát egy durván 80 ezer Ft-os fizetéses állás, aminek az összes költsége itt az önkéntes biztosítási befizetés, itt a nyugdíjbiztosítási járulék, egészségbiztosítási járulék, stb. ez 1.560.000 Ft plusz a járulékokkal  406.780 Ft, tehát durván 2 millió Ft egy évre a bér plusz a költségek. Na most itt van, hogy fölmegy mondjuk 6 millió Ft-ig is az egész, hogy miért megy föl 6 millió Ft-ig? Azért megy föl 6 millió Ft-ig, mert itt dologi kiadásokat tervezett be az igazgató asszony, mert itt nincs fűtés például. Itt van egy 740 ezer Ft +ÁFA nagy értékű tárgyi eszköz, fali kazán, amit beterveztek erre a fűtéskorszerűsítésre, de ezt már 200 ezer Ft-ért megoldja például az egyik vállalkozó, és azt mondta, hogy fölajánlásában beszereli ezt, tehát ez mondjuk itt már egyből megmarad egy kis pénz. Akkor maga a költsége, telefonköltség volt 114 ezer Ft, ami eleve volt. Gázenergia szolgáltatás 200 ezer Ft van ide betervezve, és természetesen itt még beterveztek villamos energia szolgáltatást, az áramfogyasztást 120 ezer Ft-ot, víz és csatornadíjakat 35 ezer Ft-ot, egyéb üzemeltetési szolgáltatást, 100 ezer Ft, és az egésznek a forgalmi adója 880 ezer Ft (27%-os ÁFÁ-val), és van a karbantartás –ez durván már 2 millió Ft, akkor már 4-nél járunk- és van a karbantartás, kisjavítás, a mellékelt ajánlat szerint, amibe betervezték a festést, ami ide írták, 856 ezer Ft, falak javítása, ablaknyitás, nyílászárók festése, lábazat festése, polcrendszer kialakítása, udvarra favázas szín, fűtésszigetelés, és itt ez durván 2,5 millió Ft-os tételek, amit nem kötelező elkölteni, tehát ez ’96-ban, ahogy kezdtem, 1996-ban indult ez a hagyománytörténeti… mondhatjuk, hogy múzeum jelleg, és azóta, 15 év óta erre költeni nem költöttek. Tehát most ha úgy nézzük 15 évre is le lehetne bontani, 2 és fél millió Ft-os festést meg ezt az költenének rá, és nem biztos, hogy ebben az évben, lehet, hogy ez 3 év alatt menne rá, akkor is 15-tel osszuk el a 2,5 millió Ft-ot, akkor még 100 ezer Ft-sem, vagy jó 100 ezer Ft lenne éves szinten amit ráköltünk, de hát itt ha rendezvények lesznek, vagy ilyeneket is terveznek, ahogy mondják, akkor akár egy kis pogácsa vagy egy kis üdítő vagy egy kis víz, tehát ezek is benne vannak ebben a dologban.  Így lett ilyen sok, tehát fűtéskorszerűsítéssel, és amit elsoroltam, emiatt van ez. Tehát igazából a bér az, ami 2 millió Ft-tal több egy évben az összes költséggel együtt. Tehát remélem ez így megnyugtat. Ez nem minden évben van ez, ez csak most ebben az első egyedi évben lenne ez, hogy kicsit földobnánk a múzeumot, remélem, hogy így lesz, és 1 év múlva is azt mondjuk, hogy megérte. Bízom benne."


Haszilló Tamás, képviselő:
(1:54:10-1:58:36)

"Köszönöm szépen a szót.
Kicsit a Józsihoz szeretnék kapcsolódni, Beke József képviselő társamhoz. Egy zárt ülésen beszélgettünk erről, vitattuk meg ezt a kérdést, és mivel zárt ülés, ezért az emberek nem kaptak megfelelő információt, nyilván nem tudhatják, hogy a mondatok hogyan zajlódtak, vagy hogyan fogalmazódtak ott meg. Azért kértem most egy kis szót, hogy erről nagyjából tájékoztassak mindenkit, mert utána tulajdonképpen azzal a központi figurával, Kiss Csabival vettem föl a kapcsolatot, a zárt ülés után, aki tényleg az egész... rengeteg energiát belefektetve, mindenkivel, a képviselő-testület minden tagját megkeresve, a gyűjtőkkel tartva a kapcsolatot, gyakorlatilag én általam is azt mondom, hogy egy remek kezdeményezésnek állt az élére.[18] Azt gondolom, hogy esetleg lehetséges, hogy a település jelentős részénél nem teljesen világos az, hogy min folyt tulajdonképpen a vita. Ahogy a Józsi, Beke József képviselőtársam is elmondta, hogy az, hogy ez egy remek kezdeményezés, azzal gyakorlatilag mindenki egyetértett a képviselő testületben, hiszen a januári döntéskor, amikor még arról beszéltünk, hogy az intézményen belül egy szakmai grénum által, a szakmai kérdésekben döntést hozó grénum által irányítottan zajlik majd ez a gyűjteménynek a leltárba vétele, majd annak a gondozása, akkor abban mindenki egyet értett. Mindösszesen annyi történt most az én véleményem szerint, hogy egy hónappal később, vagy közel egy hónappal később arról folyt a vita, hogy tulajdonképpen ezt az intézmény keretein belül, vagy pedig egy mint később kiderült egy szakági –mi a pontos megnevezés?- egy szakfeladat ellátó külön ágazatként valósulna ez meg. Nyilván ezen a zárt ülésen személyek nevei is elhangoztak, és ezekben azt gondolom, hogy az égvilágon semmi különbség nem volt. Nagyjából mindenki ugyanúgy képzeli el, a kérdés az az ugye, hogy nagyon-nagyon leegyszerűsítve a kérdést, hogy ugye most az történik –ahogy a polgármester úr mondta- hogy egy külön szakági feladatként ellátandó feladatot ezt egy évig megnézzük, hogy külön működik-e, és hogyha nem, akkor rakjuk vissza, hárman voltunk azok, és én is azok közé tartoztam, aki meg azt mondta, hogy akár ezt fordítva is meg lehetne, próbáljuk meg egy évig bent tartani, és hogyha nem működik, akkor kifelé… de csak hogy rövidre zárjam a vitát, nem arról van szó, hogy két rossz döntést ütköztettünk, vagy egy jót és egy rossz döntést ütköztettünk egymással, hanem én azt gondolom, hogy született egy döntés, a képviselő-testület nagyobb része, és azt is mondhatom, hogy jóval nagyobb része úgy tudja elképzelni, hogy ez ebben a formában valósuljon meg, akkor én azt gondolom, hogy vitának helye nincsen, meg felesleges ezzel most már foglalkoznunk…[19] kezdődjön el a munka végre! Körülbelül fél éve van napirenden ez a kérdés, jól elvitatkoztunk róla, mindenki a habitusának megfelelő energiákat bevetve ott a zárt ülésen érvelt az általa jobbnak tartott variáció mellett, de ennél sokkal fontosabb dolgunk van, ahogy a Csabi elmondta, ez egy nagyon-nagyon gazdag gyűjtemény, amit magánszemélyek gyűjtöttek össze, a levéltári anyagok feldolgozása az emberi munkaórában mérve is valami grandiózus, és ahhoz, hogy ennek a munkának egyszer itt, akár a leltárnak, akár ezeknek az anyagoknak a szerkesztésével és gondozásának egyszer a végére érjünk, ahhoz minél hamarabb el kell indulnia a munkának."

[17] Tudomásunkra jutott, hogy ez a bizonyos igazgató asszony által bevitt költségvetés a jövőre vonatkozó tervek megvalósításának költségeit tartalmazta, nem az aktuális éves kiadásokat. Vagyis az akár évekre előremutató fejlesztésekhez szükséges anyagi kerettel is számolt Widnerné Fenyvesi Bernadett. 
Azért készült ilyen költségvetés, mert a polgármester úr ezt kérte.
Ebből ollózott ki részeket a polgármester, majd alaposan összekutyulta, és úgy adta elő, mintha a múzeum aktuális költségvetése lenne. 
A múzeum aktuális költségvetése egészen másról szól, sokkal kisebb összegekről! Az új rendszerben viszont már ezt veszik majd alapul... fejlesztések nélkül természetesen!, olyan címszóval, hogy „az igazgató asszony hozta be ezt a költségvetést”. 
Ízléstelen és tisztességtelen kiforgatása ez az igazságnak!
Sajnálatos, hogy a polgármester úr ilyen eszközökhöz folyamodik.

[18] Egyébként ki a manó ez a Kiss Csaba, és kitől kapott felkérést Kecel város érték-mentőjének hős szerepére?

[19] Eközben polgármester úr „Pontosan! Menjen a munka!” –sztahanovista buzdítását lehetett hallani.

Czár László:
(1:58:44-1:59:38)
"Én csak kettő kérdést szeretnék feltenni:
Az egyikre elég egy igen/nemet válaszolni. Ahogy a Haszilló Tamás képviselő úr említette, hogy fél éve tart ez a dolog, hogy a fél év alatt azok az örökösök, találkoztak-e a Bettivel egy asztalnál?
Ez lett volna az első kérdés.
(Haszilló Ferenc:    "Ezt a Bettitől kell megkérdezni.")

A másik kérdésem pedig az lenne, hogy én is itt lakom a központban, és van két nagyon beépítetlen terület, itt a körforgalomnál, illetve a volt zárda területén, hogy van-e valamilyen beépítési köztelezettség, vagy ezek meddig maradnak parlagon? Mert mondjuk egy játszótér lehet, hogy ráférne a városra? Tehát hogy milyen kötelezettségük van a vállalkozóknak? Mert tényleg nincsen biztonságos játszótér, gyerek viszont hála Istennek van sok."


Haszilló Ferenc, polgármester:
"Meg fogjuk kérdezni.
Betti, találkoztál?"


Widnerné Fenyvesi Bernadett:
"Nem."


Haszilló Ferenc, polgármester:
"Ez a válasz."[20]

[20] Kicsit sajnálom, hogy Czár László ilyen röviden tette fel ezt a fontos kérdést, mert így egyrészt nem volt érthető, hogy pontosan mire akar kilyukadni, másrészt így indokolt volt a polgármester részéről is a kurta válasz.
Pedig azért ez a pont is „megért volna egy misét”.