2012. március 14., szerda

Közmeghallgatás, Költségvetés, 2012.02.15


(00:00:20-00:26:50)
Haszilló Ferenc, polgármester:
"Hát, akkor szeretettel köszöntök mindenkit ezen a közmeghallgatáson. Külön tisztelettel köszöntöm a kiskőrösi rendőrkapitányt, Lovasi Attila urat, illetve a keceli rendőrőrs parancsnokot, Ákos barátom, és akit nem is tudom, hogy kit köszöntsek még, hát az intézményvezetőket, képviselőket, és talán külön kiemelnem a Kovács László urat is, aki az új falugazdászunk. Ő most január 1-jétől végzi ezt a munkát. 

Hát, kezdjük a költségvetéssel!
Most vagyunk a legnehezebb időszakban az önkormányzatnál. A költségvetési koncepciót már 2011. december 15-ig kellett elfogadnunk. A kormány elfogadta az önkormányzati törvényt szilveszter és karácsony közötti időszakban, és a tavalyi évben február 15-ig kellett a képviselő-testület elé kerülnie a részletes költségvetésnek, és azután volt egy 8 nap, amíg ezt a testületnek el kellett fogadnia. Most viszont, amikor a kormány mikor elfogadta decemberben -azt hiszem, hogy 28-án-, utána 45 napon belül egy testületi ülést kellett összehívni, és a költségvetést tárgyalni. Most mi már 8-án összehívtunk egy testületi ülést és a költségvetést tárgyaltuk, és két alkalommal is próbáltuk összeszedni azokat kötelező, nem kötelező feladatokra végzett pénzeket és azokat a szegmenseket, amelyekből tudunk úgymond tartalékot képezni a következő évre. Most 27-én lesz a nyílt testületi ülés ahol majd a részletes költségvetés –ez hétfői nap- a részletes költségvetésről szavaz a képviselő testület.

Néhány évvel ezelőtt még volt likvid hitelünk. Ez olyan 50-60 millió Ft volt általában, a bank felé. Tehát mínuszban voltunk 50-60 millió Ft-tal. Most a költségvetést még a 8-i ülésen az első ülésen akkor durván plusz 60 millió Ft körül állítottuk be a megbeszélések szerint ezt a költségvetést, de úgy éreztük, és úgy érezte pl. Herczeg Imre képviselő úr is, hogy, hogy, még, még … meg mindenki úgy érzi ezt, hogy minél több tartalékot képezzünk, minél jobb pozitív szaldóval legyen elfogadva a részletes költségvetésünk.[1]

[1] Ez egy nagyon érdekes mondat.
 
Utána rá két napra végül is több, mint 80 millió Ft-nál jártunk pluszban, tehát ez azt jelenti, hogy tavalyelőtt végül is még az egyházi iskola fenntartása még nem jött szóba, de az elmúlt évben, hogy az egyházi fenntartású iskola lett, tehát átadta az önkormányzat ezt a jogkört, ezt az oktatási szegmenst az egyháznak, így megmaradt nekünk az a 98 millió Ft-os összeg a következő évre, amelyet nem kellett hozzátenni a normatív támogatás fölött az oktatáshoz. Plusz még megmaradt a gyermekétkeztetésnél 25.810.000 Ft, tehát durván 124 millió Ft plusz jelentkezett az egyházi iskola átadásával. Tehát én úgy érzem, hogy mindenféleképpen az önkormányzat részéről ez egy… az én szemszögömből is, és az én véleményem szerint is egy jó döntés volt, hogy egyházi fenntartású lett az általános iskola, természetesen nem tudjuk, hogy a következő években ez hogy fog alakulni, milyen normatív támogatás van, még ebben az évben normatív alapján kapják a pénzt az államtól, de feladatfinanszírozás lesz 2013-tól és igazából még nem látjuk a számokat, majd a 2013-as év költségvetését, vagyis a ’14-es évre való készülést azt majd 1 év múlva fogjuk pontosan látni, akkor látunk számokat.
A testület úgy éreztem, hogy egyhangúlag egyetértett azzal és egyetért azzal, hogy most ez az összeg, a 80 millió Ft és még a pénzmaradványokról nem beszéltem, mert azt még nem tudjuk, hogy pontosan mennyi lesz, de azt hiszem[2], hogy 100 millió Ft-os többletet tudunk felmutatni majd a következő évre, amire nagyon nagy szükségünk van azért is, mert mindenki tudja, hogy kibocsátottunk 2008-ban egymilliárd Ft értékű kötvényt, és ennek a kötvénynek az első nagy kamatterhe az 2013-ra kerül sor, plusz a … vagyis hát a tőketörlesztés és a kamatok, és ez több, mint 100 millió Ft-ot tesz ki, tehát ezt a pénzt valahol, valahol már előlegeztük, és 2013-mat majd úgymond biztonságosan tudjuk vinni a következő évet is.
Tehát mivel jövőre lesz feladatfinanszírozás, és most még normatív támogatás van ebben az évben, és igazából nagy változtatások a költségvetésben úgy nem keletkeztek egyelőre, nem látjuk azt sem, hogy a kormányhivatal pontosan a kormányablakokkal mit fog kezdeni, milyen támogatás fognak kapni majd az önkormányzatok a következő évre.
És hát az eredmény vagy a pénzmaradvány… azt mondtam, hogy nem tudom, hogy még pontosan mennyi, azt még majd a pénzügyi vezetőnk azt el fogja majd mondani, és a részletes költségvetésig remélem, hogy jobban tájékozottak leszünk.

[2] „Úgy éreztem”, „azt hiszem”?! -ez jól hangzik.  Érezni és hinni máskor kell... most tudni kellene.

A kötvénnyel kapcsolatban még annyit el kell mondanom, ezt nagyon sokszor elmondtam, hogy az 1 milliárd forint, tehát mi 163 Ft-on bocsátottuk ki svájci frankon, a svájci frank 163 Ft volt, amikor mi kibocsátottuk a kötvényt, és akkor szinte kétségbe voltunk esve, mert lement 140 Ft körül, és mindenki megijedt hogy jaj mi van itt, elbukjuk a pénzt[3], és amikor 140 körül volt, akkor mondták, hogy… a testület, hogy 160 –nál mindenféleképpen váltsuk át ezt a pénzt, és hát sajnos most 160-ról már felment majdnem 260-ra, most úgy tudom, hogy már 240 alá esett a svájci frank, és nagyon bízom abban, hogy a kormány a kötvénnyel kapcsolatban segítséget fog tenni az önkormányzatok felé, és hát nagyon fontos, mert most 2027-ig ezt a körülbelül 100 millió Forintos átlagot ezt 15 éven keresztül fizetnünk kell vissza. De az egyházi iskolával, ha ez így marad, akkor ezt a kötvényt végül is kiváltottuk, mivel az egyházi fenntartásban 100 millió Ft van… az iskola így 100 millió forintja az önkormányzatnak megmaradna.[4]
 
[3] Amikor lement a svájci  frank árfolyama, akkor nem pánikolni kellett volna, hanem gyorsan visszafizetni, mert több mint 100 millió Ft. nyeresége lett volna a városnak. Ha marad az árfolyam, közel 400 millió forint vesztesége keletkezik a városnak forintban átszámolva, mivel nem tudjuk, hogy mennyit váltottak át frankról forintra.

[4] Szerintem ezt a bekezdést úgy igazán senki sem értette… gyanús, hogy még az sem, aki mondta.

Nem kötelező/kötelező feladatok:
Tehát egyelőre a következő évre, vagyis erre az évre is a nem kötelező feladatokhoz sem nyúltunk hozzá, itt orvosi ügyelet, akár a sportok, a foci, kézi, nem bántottuk, de jövőre nem tudhatjuk, hogy hogyan tudjuk majd támogatni, és biztosan, úgy érzem, hogy nehezebb lesz majd a 2013-mas költségvetési … részletes költségvetésünk megbeszélése. És hát bízom abban, hogy nem lesznek komoly vágások és nem kell drasztikusan leépíteni, de azért is tesszük most azt, hogy több, mint 100 millió Ft-os tartalékot képeztünk.[5]

[5] Huh, de jó, hogy ez ilyen könnyen ment!

Szeretném elmondani, hogy erre az évre végül is milyen tervek vannak, melyek azok a legfőbb tervek, amelyeket szeretnénk befejezni, vagy szeretnénk folyamatában végrehajtani.
Tehát egyik ami már 1-2 év óta folyamatosan szem előtt van, az a Soltvadkert-Kecel közötti kerékpárút. Nagyon sok tulajdonossal kell itt egyezkedni, és vagy fölajánlásokban, vagy az önkormányzat megvásárolja azt a területet, amely mentén megy a Kecel és Soltvadkert közötti kerékpárút. Most közbeszerzés alatt áll ez a helyzet, és hát én nagyon bízom benne, hogy ez a közbeszerzés most már tényleg 1-2 hónapon belül befejeződik, és elindulhat majd a kivitelező… a kiválasztás a és a kivitelezés, és bízom abban, hogy az év végéig ez a kerékpárút elkészül.
Ugyanígy vagyok a szennyvíz beruházással. Ezt a pénzt is, amit a KEOP-os pályázaton keresztül nyertünk a harmadik ütemre, ez 1.240.000.000 Ft-ot nyert az önkormányzat, tehát ezzel a harmadik ütem kivitelezésével befejeződne a szennyvíz beruházás Kecelen, tehát 100%-osan lefedett lenne Kecel városa ebben az infrastruktúrában.
Most ez is közbeszerzés alatt van. Én úgy tudom, hogy most már beadták a … megvolt a bontás, és megvannak azok a cégek, akik jelentkeztek a kivitelezésre. Úgy tudom, hogy két cég, de fuzionálva jelentkezett be erre a célra… erre a munkaterületre, és ha rendben megy a dolog, akkor egy 2-3 hónapon belül a kivitelezőt felhatalmazzuk arra, hogy elindítsa ezt a munkálatot, és reményeink szerint 2014 végéig, tehát egy jó 2 év alatt ez a szennyvízberuházás befejeződne.
Akkor van erre az évre egy külterületi utunk, egy összekötő út, amelynek a munkálatai már kiválasztottuk a kivitelezőt és itt is elkezdődhetnek a munkálatok nemsokára.

A kötvénnyel kapcsolatban és még a szennyvízzel kapcsolatban hogy tisztán lássuk a dolgot tehát arra gondoltunk, hogy 750 millió Ft megy az 1 milliárd Ft-os kötvényből a szennyvízre, tehát ezt mindenféleképpen be kellett fejezni, és itt a kötvénynél tehát úgy alakult, hogy a lakástakarékossági pénztárból való pénzek, amelyek most bejöttek, ezek elképzelhető, hogy elegek lesznek, tehát nem kell felhasználni a kötvénypénzt, nem biztos, hogy fel kell használni, vagy csak kell belőle felhasználni, mert annyi pénz összejött az LTP-kből, hogy ez itt pótolhatja, és ez is egy úgymond egy plusz lehetőséget, egy plusz tartalékot ad az önkormányzatnak, és ezek a plusz tartalékok, amelyek fennállnak a testületnek, az önkormányzatnak, a városnak, ezeket szeretnénk azért úgy befektetni, és most olyan egyeztetések vannak főleg energetikai konstrukciókba, itt a napelemtől a napkollektorig, és illetve a földhőtől mindent átbeszéltünk itt a főépítész úrral, most az egyik nagyvállalkozóhoz megyünk ezzel kapcsolatban hétfőn… ki is mondhatom, a Morvaihoz, a „kazánkirályhoz”, tehát azzal is tárgyalunk, mérlegeljük, és hogy hogyan lehetne még esetleg azokat a pályázatokat, azokat  a KEOP-os pályázatokat, amelyek talán megnyílnak, illetve valószínűleg meg fognak nyílni most ősszel, amelyekben pályáztunk is, csak leállította az állam, hogy hogyan lehet ezt mind összeboronálni, és minél korszerűbben és minél energiahatékonyabban megoldani Kecelen. Most döntésünk van az energetikai beruházással kapcsolatosan a testület részéről abban, hogy az önkormányzat intézményei, tehát itt az iskola, kék iskola, ezt most külön veszem, de a sportcsarnok, a városi könyvtár, illetve maga a polgármesteri hivatal az most kis gázkazánokat kap, kettő-kettő gázkazánt kap, és ezeknek az értéke tehát 7 millió Ft mind az 5 helyen, tehát 35 millió Ft-ot ruháznánk be úgymond a kötvénytől, de ha minden igaz 2 év alatt ez megtérülne, tehát körülbelül 20 millió Ft lenne a megtérülés. Sajnos óriási rezsit fizetünk ki az energiában. Közel 40 millió Ft az éves rezsi számlánk, és ez körülbelül lemenne 20-ra, és ezek a napkollektoros megoldások például a villanyáramban is tudnánk spórolni vagy napelemben… a villanyáramban is tudnánk spórolni majd, ezek jó befektetések lennének, vagy akár a napkollektornál is, ahol a melegvíz felhasználásban tudnánk egy kicsit rezsit csökkenteni."    

 
Nem tudom, csak kérdezem: nem lett volna szerencsésebb, ha a költségvetéssel kapcsolatos tájékoztatót nem a polgármester tartja? Mivel nem gazdasági szakember, egyértelműen érezhető, hogy sokszor ő sem tudja, miről beszél, illetve joggal adhat  okot bizalmatlanságra, ha egy vezető ennyire zavaros tájékoztatást ad a pénzügyi folyamatokról. Követni sem lehet, hogy melyik évről tartja a pénzügyi tájékoztatót, hol 2010, hol 2011, hol 2012, hol 2013-ról beszél. Rodolfó bűvészkedett így a számokkal, hogy három nap alatt 60 millióból 100 millió tartalék lett... csak egyet felejtett el, hogy a bevételi oldalon 80 millió Ft szerepel ingatlan értékesítésből. Utánajártunk, 10 év alatt nem adott el az önkormányzat ekkora összegben ingatlant.   Játék a számokkal?   Nem kicsi.
Ugyancsak nem beszélt a polgármester úr arról, hogy 2011 augusztusában elfelejtették átutalni az iskolának a több mint 20 millió állami támogatást, melyet az iskola öt hónapig keresett. Januárban derült ki, hogy hol van a támogatás, az önkormányzat időközben elköltötte, így nem tudta átutalni. Ezért 2012-től az iskola nem fizet a fűtésért, a sportcsarnok használatáért, így az önkormányzatnál 20 millió forint feletti bevétel kiesés jelentkezik, vagyis eltűnt a 100 millió tartalék, melyről a polgármester beszélt.  
Nem tudtuk meg, hogy mekkora a város költségvetése, mennyit fordítanak a város és intézményeinek működtetésére, kötelező és nem kötelező feladatokra… stb… stb…
Erről kellett volna részletesen beszélni.

Egy pénzügyi vezető nyilvánvalóan jobban meg tudta volna oldani ezt a feladatot, csak hát egyes vezetők -nyilván akiknek okuk van erre- nem szívesen adják ki a kezükből a pénzügyi jellegű beszámolókat...



forrás: a Közmeghallgatás kép- és hangfelvétele (kommentek a Facebook-ról)