2012. május 9., szerda

Játszótereink jelene -képviselői reakciók


(00:11:05)
Hortobágyiné Németh Tünde, képviselő:

„Én két témában szeretnék még szólni.
Az egyik a már oly közkedveltté vált Kecel… blog spot… nem is tudom pontosan, mi az elérhetősége, a legfrissebb téma a blogspoton a játszóterek. Több hozzászólás is van, legtöbb Czár Lászlót idézi, illetve a Keceli körképben ezzel kapcsolatban elhangzottakat, és aki ezt írja, szerkeszti, az úgy kezeli az Önkormányzatot, mint aki nem akar ezzel a témával foglalkozni. Annak ellenére, hogy a közmeghallgatáson ez felvetődött, és nagyon fontosnak tartanám, hogy becsüljük meg legalább azt, amink van, mert igaz, hogy az óvodánál vannak új, felújított, modern, biztonságos játszótereink, de azokat a mi gyermekeink használhatják a hétköznapjaikban, és azt, azokat az óvodákban lévő játszótereket is az önkormányzat önrészével finanszírozott pályázatokból valósítottuk meg, és hogy miért néznek ki úgy a közterületi játszótereink, arról nem hinném, hogy csak a képviselő-testület tehet. Ezzel kapcsolatban szeretném javasolni, hogy a fotókkal is alátámasztott, valóban nem biztonságos, a ligetben lévő, még valamilyen szinten fennálló játszótéri eszközöknek aligha nevezhető eszközöket bontsuk el, mert valóban veszélyesek. Ez az egyik téma.”

Szeretnénk megragadni az alkalmat, hogy felhívjuk a képviselő asszony figyelmét egy fontos tényre: az óvodai játszóterek nem az „Önkormányzat önrészével”, hanem a keceli adófizető polgárok pénzéből finanszírozott pályázatokból valósultak meg. 
A pénzek elosztásáról, a várost érintő szükségek ismeretében dönt a város vezetése. Ily módon igenis felelős az elhanyagolt, balesetveszélyes játszóterekért.


(00:23:55)
Hortobágyiné Németh Tünde, képviselő:
„A játszótér témához egy kicsit visszatérve, hogy legyen valami javaslatom is esetleg ezzel kapcsolatosan, nem tudom, hogy volna-e annak a pénzügyi lehetőségeken kívül jogi akadálya, hogy az óvodában, valamelyik óvodában a játszóteret esetleg hétvégén, mondjuk szombaton délután 1-2 órára felügyelet mellett megnyitni az óvodáskorú gyermekek számára? Tehát azon kívül, hogy felügyelet, és ez ugye mind pénzzel jár, volna-e rá lehetőség? Az óvoda esetleg ez előtt nyitott-e? Esetleg…”

Antóni Györgyné, intézményvezető:
„Én egyáltalán nem zárkózom el, a kérdésem az, hogy ki lássa el ezt a feladatot, ezt ki fogja finanszírozni, mert nyilván felügyelet nélkül nem lehetnek ott a gyerekek. Ki az, aki felel azért, adott esetben hogyha ott valamilyen baleset történik, ha megrongálódik, ki javítja… tehát azért ez elég sok problémát vet föl, illetve hát kérdezem, hogy ki az, akinek ott kell lennie… tehát mindenki ledolgozza a munkaidejét, legalább hétvégén szeretné az idejét a családjával tölteni.”

Hortobágyiné Németh Tünde, képviselő:
„Kérdezem a testületet, illetve akkor az intézményvezető asszonyt, hogy érdemes-e ez a téma egy külön megbeszélést, hogy esetleg megoldást találjunk ily módon erre a kérdésre?”

Szabóné dr. Opauszki Zsuzsanna, jegyző:
„Találni kell valamennyi pénzt és csináltatunk terveket, és akkor megnézzük, hogy ott van a park, ahol ugye le kéne szerelni, nyilván azoknak a helyére lehetne EU-konformot tenni…”


Haszilló Ferenc, polgármester:
„Most pont arról beszélt a jegyzőasszony -ne haragudj, hogy közbevágok- hogy augusztus 31-ig ezeket a sérült játékokat, ami a ligetben van, ezeket le kell szerelni, és a leaderes pályázaton keresztül belül lenne lehetőség szerintem, szerintem ezt rendbe tenni. Most szeptemberben megnyílik a leader, illetve az új szabadidőparkra pályázni, ami Császártöltés felé lenne. Tehát ez lenne a leaderen belül. Ezt próbáljuk megoldani.”

Tehát ezt úgy kell értenünk, hogy augusztus 31-ig a ligetben lévő játszóteret gyakorlatilag felszámolják, azután majd esetleg ha lesz lehetőség pályáznak egy újra? 
Ez megint csak nem hangzik túl biztatóan...

Hortobágyiné Németh Tünde, képviselő:
„Elnézést, az intézményvezető asszony még szeretne hozzászólni, azt hiszem.”

Haszilló Ferenc, polgármester:
„Mondjad Ági, parancsolj!”

Antóni Györgyné, intézményvezető:
„Egy kis reklámot szeretnék csinálni annak a kezdeményezésnek, amit mi elindítottunk, már megjelent az újságban is. Mi gyűjtjük -és nem mondom a nevét- egyfajta ételízesítő csomagját, amivel játszóteret lehet nyerni, és én szeretném akkor itt mindenki figyelmét felhívni arra, hogy vásárolja, mi ezeket gyűjtjük, és továbbítjuk, amivel a városnak nyernénk játszóteret. Az óvodáknak már van, de pontosan azért vállaltuk fel ezt a szerepet, hogy a város lakói is kivehessék a részüket ebből, és esetleg jusson másnak is játszótér, ne csak az óvodai gyerekek részére.”

Dr. Borbényi Ilona, képviselő:
„Csak azt akartam mondani, hogy Tündét szeretném erősíteni… Berger Józsival, Tomival, amikor még kisgyerekük volt, vagy akinek még nem is volt gyereke, ezt többször tárgyaltuk évekkel ezelőtt, hogy vannak … illetve nincsenek játszóterek, hétvégén, amikor a szülők esetleg az anyuka is vagy az apuka is a munkaidő alól fölszabadulva éppen tudna sétálni, nincs hol a gyerekkel játszani, aztán most már örülünk és büszkék vagyunk, hogy van hol, csak azok éppen be vannak zárva, hát azért ezen valamit lehetne gondolkozni, változtatni, mert most persze nagy dolog a munkaidő, de zártan elég furcsa. Józsinak volt egy ötlete, hogy kulcsos megoldás van nem tudom Orosházán, Békéscsabán, hol mondta, tehát azért lehetne erre egy kicsit rugalmasabb megoldást találni. Itt vagyunk egy kicsi településen.”

Kicsit elgondolkoztunk azon, hogy vajon mit is szeretett volna mondani a képviselő asszony ezzel a felszólalásával, de mi nem jöttünk rá.
„Lehetne gondolkodni, változtatni”… „nagy dolog a munkaidő, de zártan elég furcsa”…
Hogyan szól tehát dr. Borbényi Ilona állásfoglalása az ügyben? Támogatja Hortobágyiné Németh Tünde hozzászólását, mely szerint ki kellene nyitni az óvodai játszótereket szombaton? 

Hogyan érti a "kulcsos megoldást"?  Létre szeretne hozni egy körbekerített, zárható játszóteret valahol a városban?
Mi tehát a következő lépés? Hogyan induljunk el a megvalósítás útján?

Általános jelenség: sokat beszélünk, de keveset mondunk… és az ilyen felszólalások után általában sajnos nem történik semmi.

Haszilló Ferenc, polgármester:
„Józsi, parancsolj!”

Dr. Beke József, képviselő:
„Én egy picit, ugyan ebben már nem vagyok érintett, de egy picit azt gondolom, hogy ne akarjunk már ilyen különlegességeket, tehát problémákat okoz ez, hogy oda bemenjenek… tehát azért a játszótéri játékok elég gyakran megrongálásra kerültek. Most ezzel senkit nem akarok megsérteni, de valaki mégiscsak megrongálta ezeket, tehát ott nyilván felügyelet kell,  én nem gondolom, hogy ez az életképes megoldást, hogy az óvodai játszótereket így, úgy, amúgy nyitva tartsuk, az a megoldás, hogy próbáljunk lehetőségeket találni arra, hogy fölújítsuk a játszótereinket, és akkor lesz nyilvános játszótér. Olyan játékokat kell oda telepíteni, amiket nem tud egy-két erős gyerek rögtön tönkretenni. Tehát biztos, hogy ez megoldás. A problémafelvetés az abszolút helyénvaló, én azt gondolom, hogy talán ebbe az irányba kellene megoldást keresni, hogy a meglevő játszótereket alkalmassá tenni ismét arra, hogy ott balesetmentesen és tartalmasan el tudják tölteni a gyerekek az időt.”

(forrás: képviselő-testületi ülés kép- és hanganyaga, 2012.04.25)

Feltétlenül értékelendő, hogy Hortobágyiné Németh Tünde képviselő asszony folyamatosan nyomon kíséri a városunkat érintő fontos felvetéseinket, és a bejegyzés megjelenése után alig néhány órával máris a testület elé terjesztette játszóterekkel kapcsolatos írásunkat. Sajnáljuk, hogy a téma hosszas tárgyalása ellenére megnyugtató választ nem kaptunk.

Várjuk az előrelépést, hiszen ez a probléma nem a „megvalósíthatatlan nagy álom” kategóriába tartozik. Két-három használható játszótér kiépítése Kecelen némi odafigyeléssel, néhány jó ötlettel, és messze nem erőnk feletti anyagi ráfordítással viszonylag könnyedén megvalósítható lenne.

Folytatjuk...