2012. június 6., szerda

Egy olvasónk leveléből...


"Szakember kell a múzeum élére, el kell helyezni Iván László hagyatékát… Ilyen és ehhez hasonló indokok hangoztak el testületi üléseken mikor indokolni kellett a Városi Múzeum önállósítását a Művelődési Háztól.

A szakember lett egy állítólag történész végzettségű munkanélküli, muzeológus helyett, Iván László hagyatékának pedig se híre, sem hamva.

Nem kérdés, hogy múzeum vezetőjének kiválasztása politikai alku eredménye. Kellett az MSZP-s képviselőnő szavazata a többséghez, és az élettársnak munkahely.

Van más eredménye is ennek a váltásnak. Folyamatosan újabb és újabb kiállításokat rendeznek a múzeumban. Igaz, több millió forintot szavazott meg erre a képviselő-testület, mellyel korábban a Művelődési Ház nem rendelkezett.

Bár sokan azt sem értik, miért kellett a helytörténeti kiállítást szétszedni, amikor a Művelődési Ház kiállítóterme, ami erre lett létrehozva, folyamatosan rendelkezésre áll alkalmi kiállításokra.

Joggal mondják és kérdezik, a Kinder tojás megvan, de hova lettek a keceliek által a múzeumnak önzetlenül ajándékozott kiállítási tárgyak? A válasz egyszerű, a karbantartó részleg telephelyére (Bikaistálló) lettek kiszállítva raktározás céljából. Feltételezhetően ott szakember fogja kezelni. Talán erről is lesz majd testületi döntés.

Ha durván fogalmazunk, ez a keceli emberek szembe köpése, ha finoman, akkor az ajándékozók hülyének lettek minősítve, annak ellenére, hogy a polgármesterrel az élen, egyes képviselők életüket és vérüket ontva osztályharcot vívnak Kecel múltjának ápolása és megőrzése érdekében. Kerestem, de nem találtam meg Kecelen a tojásgyártó gyárat, ha már ilyen fontos szerepet töltenek be termékei a keceli helytörténet életében.

A Fő utcai híradó szerint, bár még nem erősítette meg senki, a fentebb írt politikai alkunál sokkal nagyobb horderejű politikai alku köttetett a múzeum leválasztására. Az utcai hír arról szól, hogy a polgármester alkut kötött az egyik ellenzéki párttal annak érdekében, hogy a múzeum használatáért cserébe ezen párt 2014-ben nem indít önálló jelöltet a polgármesterrel szemben és a jelenlegi polgármestert támogatja…

Nem véletlenül mondják, hogy színház az egész világ, csak egyes politikusok nézik vaknak és süketnek a választókat. Aki a politikusok közül a kivételhez tartozik, azt nagyon meg kell becsülni.

A nagy önállósodásnak van azért kézzelfogható eredménye is. A múzeum vagy kiállítóhely vezetője már nem a TT teraszán várja a látogatókat, asztalok és székek vannak az udvaron, és ott ülve, nem közszemlére kitéve kell az ásványvizet kortyolgatni.   
    
A Kecelen élők meddig hagyják, hogy hülyének nézzék őket?"