2012. június 20., szerda

Egy beruházás története


Avagy az adakozó – ajándékot osztogató önkormányzat
  1. Kecel város önkormányzata pályázatot nyújtott be az ún. Harckocsi út III. ütemének aszfaltozására. A gazdák egyetértenek.
  1. A benyújtott pályázat nyer, épülhet az út, a gazdák pedig fizethetnek.
  1. Kiválasztják a kivitelezőt, a kiszivárogtatott hírek szerint a kivitelező a pályázaton elnyert összegért vállalja a kivitelezést.
  1. Az út elkészül, a pályázati összeg lehívásához igazolni kell az önrész (101 millió Ft) kifizetését a kivitelezőnek. Elő kell teremteni az összeget.
  1. Az önkormányzat eladja Kecel legértékesebb telkeit a Kossuth utcában valamint a József Attila utcában összesen 83 millió forintért a kivitelezőnek, mely a beruházásból vállalt önrész több, mint 80%-a. A hiányzót feltételezhetően a földtulajdonosok  befizetéseiből fedezi az önkormányzat.
  1. A kivitelező átutalja a 83 milliós vételárat, mely a megérkezik az önkormányzat számlájára.  Évszázad ingatlan értékesítése az önkormányzat részéről.
  1. A vételár meg sem pihen az önkormányzat számláján, mert gyorsan átutalja a kivitelezőnek önrészként az út építéséhez.
  1. A kivitelező visszakapta a pénzét és ajándékba kapta a város legértékesebb telkeit. Ha egyenként értékesíti (lehet, hogy már meg is van a vevő, a tulajdonváltást kell figyelemmel kísérni), vagy valamit épít a telkekre, így további extra profitra tehet szert az önkormányzat jóvoltából és kiderül, hogy az évszázad legrosszabb üzletét kötötték meg. Természetesen nem a kivitelező részéről.
  1. De még minden jóra fordulhat, ha a kivitelező valamilyen furfangos módon visszaadja az önkormányzatnak a telkek tulajdonjogát. Ebben az esetben egyetlen probléma lehet csak akkor, ha ez kiderül. Mert ez büntető feljelentést és a beruházás teljes összegének a visszafizetését vonja maga után. Ez pedig pénzügyi katasztrófát okozna a városnak, álmatlan, idegtépő éjszakákat és nappalokat a polgármesternek.
Az önkormányzat híres adakozó – ajándékozó kedvéről, mert ilyen volt a Kecelcom – nak adott több mint 32 millió forint is, de ezzel majd foglalkozunk legközelebb.